LONDEN - Twee grote investeringsmaatschappijen die samen 6,4 procent van het aandelenkapitaal van Ahold in handen hebben, willen dat de supermarktketen zijn Amerikaanse onderdelen verkoopt. Het Britse Centaurus en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Paulson verklaarden maandag gezamenlijk dat Ahold "een drastische strategische actie nodig heeft om aandeelhouderswaarde te vergroten".

Volgens de durfkapitalisten levert een herstructurering van Ahold een waarde op van 9 euro per aandeel ofwel 13,5 miljard euro.

Op dit moment staat de koers op 7,25 euro, waarmee de totale marktwaarde uitkomt op iets meer dan 11 miljard euro. De koers van Ahold noteerde maandag na opening van de beurs in Amsterdam 4 procent hoger op 7,42 euro.

Albert Heijn

Ahold is eigenaar van de grootste supermarktketen in Nederland, Albert Heijn, maar haalt meer dan 70 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. In Noord-Amerika bezit de onderneming onder meer de supermarktwinkels Stop & Shop, Giant Food Stores, Giant of Maryland en Tops en de levensmiddelendistributeur US Foodservice.

De Britse zakenkrant The Business meldde zondag dat Centaurus en Paulson een bod voorbereiden om het gehele concern te kopen. De zogeheten 'hedge funds' zouden erop uit zijn Ahold op te kopen en vervolgens te splitsen.

Stork

Paulson en Centaurus trekken vaker gezamenlijk op. Zo drongen zij eerder dit jaar aan op een beursexit van Stork. Zij hebben samen 20 procent van de aandelen van het industrieel conglomeraat in handen.

Over de toekomst van Ahold wordt na het boekhoudschandaal bij US Foodservice in 2003 al langer gespeculeerd. De namen van de Britse supermarktketen Tesco en de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) circuleren al enige tijd als mogelijke kopers voor onderdelen van het concern.

Verrassing

Dat Ahold in de schijnwerpers van durfinvesteerders staat, mag geen verrassing heten. Investeringsbedrijven hebben de afgelopen maanden miljarden euro's uitgegeven aan Nederlandse ondernemingen.

Zo heeft een conglomeraat van durfkapitalisten voor 7,5 miljard euro VNU gekocht en van de beurs gehaald. Ook Vendex KBB, PCM Uitgevers en recentelijk de kabelnetwerken van Essent en de halfgeleiderdivisie van het elektronicaconcern Philips zijn in handen van investeerders gekomen. De bedoeling van de durfinvesteerders is om de overgenomen bedrijven na enige jaren met een forse winst te verkopen.