WASHINGTON - Nederland is relatief de belangrijkste armoedebestrijder in de wereld en is daarmee een plaatsje opgeschoven in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een lijst die toont in welke mate de 21 rijkste landen in de wereld bijdragen aan de ontwikkeling van arme landen.

De lijst is samengesteld door het Center for Global Development (CGD), een Amerikaanse denktank die zich op armoedebestrijding richt. Rekening is gehouden met het inwoneraantal en omvang van de economie. Onderaan de lijst, die zondag op de CGD-website verscheen, staat net als vorig jaar Japan.

Norm

In de index staat een aantal factoren vermeld, zoals het percentage van het nationaal product dat voor directe ontwikkelingshulp wordt uitgetrokken. De internationale norm is 0,7 procent, maar Nederland zit daar ruim boven. Verder heeft het centrum gekeken naar het ontwikkelingsbeleid ten opzichte van handel, investeringen, migratie, milieu, veiligheid en technologie.

Vooral op het gebied van investeringen, waarbij bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf een fabriek opzet in een arm land, doet Nederland het goed. Ook het veiligheidsbeleid, zoals bijdrages aan vredesmissies in conflictgebieden, blijkt een sterk punt van Nederland. Toch schrijft het CGD dat ook Nederland nog beter kan.