AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappijen worden extra op kosten gejaagd door de veel strengere veiligheidseisen, na de terreurdreiging van afgelopen donderdag in Groot-Brittannië. Daardoor komen de winstmarges verder onder druk te staan. Dat hebben luchtvaartdeskundigen gezegd tegenover persbureau Reuters.

Door de nieuwe veiligheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om vloeistoffen, uiteenlopend van drank tot tandpasta, met de handbagage mee te nemen. Daardoor zijn de vliegtuigmaatschappijen genoodzaakt om de kisten te bevoorraden met extra drank. Ook de afhandeling van de bagage brengt hogere kosten met zich mee.

Donderdag maakte de Britse politie bekend dat er terroristische aanslagen op vliegtuigen waren verijdeld. De verdachten die zijn aangehouden waren van plan vloeibare explosieve chemicaliën in hun handbagage aan boord van vliegtuigen richting de VS te smokkelen.

Kostenbesparingen

Veel luchtvaartmaatschappijen willen juist meer kostenbesparingen doorvoeren om de concurrentie met de prijsvechters en de hoge brandstofkosten op te kunnen vangen. De brandstofrekening is, naast het personeel, vaak de grootste kostenpost.

KLM weet nog niet hoeveel extra kosten de strengere beveiligingsmaatregelen met zich meebrengt. "Geen enkel idee. De discussie over wie de kosten gaat dragen moet nog komen. Onze eerste prioriteit is het zo goed en zo veilig mogelijk vervoeren van de passagiers van a naar b", aldus een woordvoerder.