ANCHORAGE - Oliemaatschappij BP heeft besloten om ongeveer de helft van het olieveld Prudhoe Bay in Alaska, het grootste veld in de VS, open te houden. Het concern is van plan om de productie van ruwe olie op te voeren van 150.000 vaten olie per dag tot 200.000.

Eerder deze maand was het olieconcern gedwongen om het veld buiten bedrijf te nemen vanwege roestvorming in een pijpleiding in het gebied. De leiding moet over een lengte van meer dan 25 kilometer vervangen worden. Normaliter worden er in Prudhoe Bay 400.000 vaten olie naar boven gepompt.

Olieprijs

De aankondiging van de sluiting leidde afgelopen week tot een forse stijging van de olieprijs, tot boven de 77 dollar per vat. Daarmee kwam de prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie dicht in de buurt van de recordstand van 78,40 dollar van juli.

BP liet eerder weten 100 miljoen dollar (ruim 77,6 miljoen euro) kwijt te zijn aan de reparatie van de lekkende pijpleiding.

De overheid van Alaska voelt zich misleid, omdat BP meerdere malen onderhoudsrapporten overlegde waarin stond dat er geen mankementen geconstateerd waren aan de pijpleidingen. Dagelijks loopt de regering van Alaska 6,4 miljoen dollar aan belastinginkomsten mis.