UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben de dienstregeling voor 2007 aangepast na kritiek vanuit de consumentenorganisaties en de politiek. Zo laat NS ten opzichte van het oude plan meer treinen rijden in de avonduren en tijdens vakanties. Dat maakte het spoorbedrijf vrijdagmiddag bekend.

In het eerste half jaar van 2007 houdt de NS een proef om de reistijd van de Randstad naar Groningen en Leeuwarden terug te dringen. Vanaf Zwolle gaan de treinen iets sneller rijden, waarmee enkele minuten tijdwinst wordt geboekt. Het nieuwe spoorboekje wordt op 10 december van kracht.

De NS heeft twee jaar met consumentenorganisaties, regionale overheden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat overlegd over de dienstregeling. De vervoersonderneming stelt dat het een "optimaal aanbod" realiseert voor de klant. "Tevens maakt deze opzet een verdere groei van het aantal reizigers mogelijk."

Reistijd

In vergelijking met de huidige dienstregeling komen er tweehonderd treinen per dag bij. De reistijd tussen stations neemt met 1 tot 3 procent af doordat treinen vaker rijden en doordat de planning is verbeterd. Treindiensten worden beter gespreid, waardoor meer regelmaat (om het kwartier of om het half uur) ontstaat.

Komend jaar opent NS zeven nieuwe stations. Het gaat om Helmond Brandevoort, Twello, Voorst-Empe, Apeldoorn de Maten, Apeldoorn Osseveld, Tiel Passewaaij en Utrecht Zuilen. Tot 2010 zullen in totaal 15 nieuwe stations geopend worden.