AMSTERDAM - Jonge huizenbezitters met een laag inkomen profiteren het meest van de hypotheekrenteaftrek. Dat meldt het AD vrijdag op basis van berekeningen van drie economen van het pensioenfonds ABP. Over het algemeen werd aangenomen dat juist mensen met hoge inkomens het meest profiteren van de aftrekpost.

De economen, die hun bevindingen volgende week publiceren in het economische blad ESB, geven als verklaring het verschil tussen de hoogte van het inkomen en hoogte van de hypotheek.

Jonge mensen wonen vaak in huizen die ten opzichte van hun inkomen duur zijn. "Daardoor kunnen ze relatief gezien meer aftrekken bij de belastingdienst." Ouderen kunnen minder aftrekken, omdat ze meestal lagere hypotheken hebben die soms al voor het grootste gedeelte zijn afgelost.

Beperking

Volgens een enquête van de Vereniging Eigen Huis is de weerstand tegen een beperking van de hypotheekrenteaftrek dan ook groter bij lage inkomens, schrijft het dagblad. Dertien procent van de jongeren steunt een eventuele beperking van de renteaftrek tegenover 45 procent van de ouderen.

In de Tweede Kamer zijn de partijen verdeeld over de aftrekpost. CDA en VVD willen de huidige regeling in stand houden, de linkse oppositie is tegen.