PAPENDRECHT - Het baggerbedrijf Boskalis heeft in de eerste helft van dit jaar flink meer winst geboekt dankzij overnames, een sterke orderontvangst en een goede bezettingsgraad. Het bedrijf verwacht dit jaar een winststijging van ten minste 30 procent ten opzichte van 2005 toen de nettowinst 62,7 miljoen euro bedroeg. Dat heeft Boskalis vrijdag bekendgemaakt.

De nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar steeg tot 37,8 miljoen euro van 22,7 miljoen euro in de vergelijkbare periode van 2005. Het resultaat is hoger dan verwacht. Analisten voorzagen gemiddeld een nettowinst van 31 miljoen euro. In het nettoresultaat is wel een bijzondere bate van 7 miljoen euro verwerkt.

De netto-omzet bedroeg 553,7 miljoen euro tegenover 538,7 miljoen euro in de eerste helft van het vorige jaar. Boskalis verwacht dat de omzet dit jaar met ten minste 10 procent stijgt ten opzichte van 1,16 miljard in 2005. Het bedrijfsresultaat steeg tot 46,6 miljoen euro van 29,6 miljoen euro.

Werk

Boskalis nam in de eerste helft van dit jaar het baggermaterieel over van het Nederlandse Blankevoort en het Finse Wasa. Daarnaast werd het resterende belang in grondspecialist Cofra opgekocht. "We hebben onze marktpositie versterkt met de recente acquisities. Onze markten bieden veel werk voor de komende jaren en Boskalis is prima gepositioneerd om daarvan te profiteren", aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski.

Opdrachten

De baggeraar heeft voor 2,2 miljard euro aan opdrachten in portefeuille, waarvan in het eerste halfjaar voor 328 miljoen euro aan werk werd aangenomen. Het orderboek kan nog verder toenemen door grote projecten die naar verwachting op korte termijn op de markt komen. Boskalis voorziet deze projecten onder meer in ontwikkelende markten als Rusland, India, Brazilië en China.

Om in de toenemende vraag te kunnen voldoen, steekt Boskalis de komende vijf jaar ongeveer 800 miljoen euro in de vernieuwing van de vloot. Eind 2007 zullen de aanpassingen aan twee schepen klaar zijn. Daarnaast heeft het bedrijf zich verzekerd van de levering van essentiële onderdelen, zoals hoofdmotoren, voor vijf schepen.

Boskalis heeft een vloot van driehonderd schepen.