AMSTERDAM - ABN Amro gaat door met het schrappen van banen. De bank wil maximaal 2000 mensen uit de zakelijke dienstverlening onderbrengen bij de Amerikaanse automatiseerder EDS. Bovendien heft het bedrijf bij dezelfde tak vijfhonderd banen op door natuurlijk verloop. Dat heeft ABN Amro donderdag bevestigd.

De onderneming heeft dit jaar al 1900 banen geschrapt. ABN Amro onderhandelt met EDS over het uitbesteden van IT-werkzaamheden voor de divisie die grote zakelijke klanten van de bank bedient. Zowel werknemers in Nederland als in het buitenland zullen naar de Amerikanen overgaan. ABN Amro verwacht eind dit jaar een overeenkomst te sluiten met EDS.

De bank wil dit jaar bij de zakelijke dienstverlening in totaal miljoen euro besparen. De kostenbesparing die de uitbesteding van het personeel oplevert, is hier niet bij inbegrepen. Deze komt pas in 2004 in de boeken.

Vanwege de slechte economische situatie snijdt ABN Amro al een tijdje in de uitgaven. De Nederlandse bankactiviteiten en de wereldwijde zakenbank moesten dit jaar flink bezuinigen. Het kantorennet in Nederland is met ongeveer 240 kantoren uitgedund en kantoren zijn omgebouwd.

De grote bezuinigingoperatie van het afgelopen jaar hebben ABN Amro in het derde kwartaal een flinke winst bezorgd van 591 miljoen euro. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De slecht renderende zakenbank wordt in de loop van volgend jaar weer winstgevend, zo verwacht ABN Amro.