DEN HAAG - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat akkoord met de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen voor 2007. Verantwoordelijk staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen plaatst wel een aantal kanttekeningen, waarover ze overleg voert met de NS.

Dat heeft de VVD-bewindsvrouw donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. Schultz maakt zich vooral zorgen over de consequenties van een eventueel verlate oplevering van de extra sporen tussen Amsterdam en Utrecht voor de dienstregeling in het nieuwe jaar.

Het spoor tussen Utrecht en Amsterdam is een van de drukst bereden trajecten van het land. Om meer treinverkeer soepeler te kunnen verwerken is de capaciteit vergroot. De NS zou in het nieuwe jaar over vier sporen moeten kunnen beschikken tussen Utrecht en Amsterdam. Vertraging dreigt echter.

"Een eventuele vertraging in de oplevering mag niet leiden tot een vermindering van het aantal treindiensten op deze corridor in de dienstregeling 2007 ten opzichte van de dienstregeling 2006", waarschuwt de staatssecretaris.

ProRail

Spoorbeheerder ProRail erkent dat het nog niet helemaal zeker is of de vier sporen tussen Amsterdam en Utrecht in 2007 direct in gebruik kunnen worden genomen. "Nog niet alle noodzakelijke tests van systemen op het traject zijn afgerond", verklaart een woordvoerder van ProRail. "Maandag wordt duidelijk of er consequenties zijn voor de oplevering."

De NS wil zo snel mogelijk duidelijkheid van ProRail. "Het zou teleurstellend zijn als we straks niet gebruik kunnen maken van alle vier sporen", zei een woordvoerder van de vervoersonderneming.