AMSTERDAM - De particuliere belegger blijft somber over de situatie op de effectenbeurzen. De Postbank BeleggersBarometer is in oktober uitgekomen op 91. Dat is wel vijf punten meer dan in september, maar veel beleggers zijn voorlopig niet van plan aandelen te gaan kopen.

Nieuwe barometer voor beleggersvertrouwen.
De Postbank gaat maandelijks het vertrouwen van de particuliere belegger publiceren:

Bekijk video

Van de kleine beleggers verwacht 56 procent de komende drie maanden geld over te houden. Slechts 15 procent is echter van plan daarmee de aandelenmarkt op te gaan. Ook maar 9 procent vindt dat de economische situatie de afgelopen drie maanden is verbeterd, tweederde ziet een verslechtering.

Bij de meeste kleine beleggers zijn de rendementen op hun aandelen de afgelopen tijd slecht geweest. Zij wijken dan ook uit naar bedrijfssectoren met een laag risico of naar obligaties.

Optimistischer

Toch denken veel particulieren dat de donkere wolken de komende maanden gaan wegtrekken. Over de ontwikkeling van de belangrijkste index van de beurs in Amsterdam zijn beleggers duidelijk nog optimistischer. Bijna 40 procent denkt dat de AEX de komende maanden gaat stijgen en 37 procent houdt het op een stabilisering. Dat is op zichzelf niet vreemd, omdat de beurzen veelal vooruitlopen op de economische ontwikkelingen.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van de particuliere beleggers. De index is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en heeft een schaal van 0 tot 200, waarbij 100 als neutraal geldt.