AMSTERDAM - De winkelketen Blokker heeft keukenhanddoeken en schrijfblokken met vakkenpatroon gekopieerd van concurrent Hema. Blokker moet daarom binnen twee dagen stoppen met de verkoop van deze producten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag beslist.

Blokker maakt geen inbreuk op het auteursrecht dat Hema heeft op een bloemdessin, aldus de rechter. Het patroon van Blokker is fijnmaziger dan dat van Hema. Ook oordeelt de rechter dat "de stippenkransen bij Blokker meer vaart hebben doordat de kransen niet gesloten zijn en de stippen oplopend zijn in afmeting, waardoor een soort vuurwerkeffect wordt verkregen."

Kopieergedrag

Hema had een kort geding aangespannen omdat het Blokker betichtte van kopieergedrag. Blokker zou onder meer spullen uit de tuincollectie hebben nagemaakt. Ook herkende Hema het bloemmotief op plastic servies van de concurrent. Hema claimt het betreffende patroon in 2001 zelf te hebben ontworpen.

"Hema is zeer tevreden met het resultaat van deze uitspraak. Wij beschouwen dit als een erkenning van het beleid om kopieergedrag van derden tegen te gaan", aldus Hema-directievoorzitter Ronald van Zetten in een schriftelijke reactie.

Belangrijkste

Blokker verklaarde dat de eis van de Hema op het "belangrijkste onderdeel", het bloemenmotief, is afgewezen. Het bedrijf zal met de leveranciers van de betreffende keukenhanddoeken en schrijfblokkken in nader overleg treden. Verder wilde Blokker niet veel meer kwijt dan dat "het een zaak voor nader juridisch overleg is", aldus een woordvoerder.