DEN HAAG - Reizigers die met het vliegtuig naar Londen willen, komen niet in aanmerking voor een financiële schadevergoeding. De urenlange vertragingen als gevolg van terrorismedreiging vallen onder het begrip overmacht en dus geldt de Europese regeling voor schadevergoedingen niet.

Dat meldde een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat donderdag. Reizigers hebben wel recht op verzorging. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gratis telefoontje richting het thuisfront of om een gratis hotelovernachting bij extreme vertraging.

Bij 'gewone' vertragingen hebben burgers sinds anderhalf jaar recht op een financiële schadevergoeding die oploopt, naarmate de vertraging langer duurt. Annulering van een vlucht of meer dan vijf uur vertraging geeft de reiziger het recht op volledige terugbetaling van de ticketprijs of op een retourvlucht naar het vertrekpunt. In een overmachtsituatie geldt die schaderegeling echter niet.

Omboeken

Reisorganisaties proberen hun klanten tegemoet te komen. OAD en TUI, de grootste reisondernemingen in Nederland, bieden hun klanten vervangende vluchten aan. Het omboeken kost de klant niets extra.

OAD regelt, als dat nodig is, een gratis hotelovernachting voor zijn klanten. TUI doet dit niet, aangezien sprake is van overmacht. "Klanten kunnen een hotelovernachting mogelijk vergoed krijgen via hun reisverzekering", aldus een woordvoerster van TUI.

Verreweg de meeste reizigers van en naar Groot-Brittannië kopen overigens een los ticket via een van de vele luchtvaartmaatschappij die op Londen en andere Britse luchthavens vliegen. OAD en de verschillende TUI-merken organiseren stedenreizen en hebben vandaag en morgen ongeveer 250 klanten die naar Groot-Brittannië willen reizen of daar vandaan terugkeren.

EasyJet

Wie met EasyJet reist krijgt een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij zelf. Dat maakte de budgetmaatschappij donderdag bekend. EasyJet roept haar passagiers op niet naar het vliegveld te komen als de geplande vlucht is geannuleerd. "U kunt via de website een andere vlucht boeken of een vergoeding aanvragen."