VOORBURG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,4 procent gegroeid. Ook de werkgelegenheid blijft stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er 80.000 banen meer dan een jaar eerder. Bovendien trok de consumptie aan. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) gemeten van kwartaal op kwartaal was in het tweede kwartaal 1 procent hoger. Dit getal is gecorrigeerd voor werkdag en seizoenseffecten. Het is volgens het CBS de hoogste groei in twee jaar tijd.

Econoom Michiel Vergeer van het CBS zei in een toelichting dat de groei over het eerste halfjaar de hoogste is sinds het jaar 2000. "In het eerste kwartaal was de groei 2,9 procent. Dat komt neer dat de economie in het eerste halfjaar met ongeveer 2,7 procent is gegroeid."

Volgens de econoom staan alle seinen op groen. "De groei is stevig. Signalen van oververhitting zie ik niet. Bovendien is de groei van de lonen gematigd, zeker als ik die groei afzet tegenover de productiviteit. De economie is echt op stoom en het gaat over de hele linie goed."

De groei van de uitvoer zwakte in het tweede kwartaal iets af. Toch blijft die de belangrijkste pijler onder de economische groei in Nederland. De uitvoer groeide in het tweede kwartaal met 6,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Deeltijd

Nederland doet het vooral goed als doorvoerland. Het aantal banen nam met 80.000 toe. Dat is 1,1 procent meer dan een jaar eerder. In arbeidsjaren valt de groei iets lager uit. Dat komt vooral omdat veel mensen in deeltijd werken in de bedrijfstakken met groei. "Vooral via uitzendbanen komen veel mensen aan het werk. In de financiële hoek is er veel vraag naar personeel. Maar ook in de handel en de horeca kunnen mensen aan de slag. Dat is eigenlijk lange tijd niet voorgekomen. Goede mensen kunnen direct aan de slag."

Ook gaven consumenten meer geld uit aan consumptiegoederen. "Ze gaven 8 procent meer uit aan duurzame conspumtiegoederen", aldus Vergeer. "Dat is spectaculair. Meubels verkochten goed en Nederland zit opnieuw in de kleren.

Dat de economie in de lift zit, is ook goed te zien aan de resultaten van bedrijven. Uitzendorganisaties hebben in Nederland goed geboerd. Dat consumenten meer uitgeven, bleek donderdag ook uit het resultaat van supermarktketen Albert Heijn, waar in geld in het tweede kwartaal 8,5 procent meer werd omgezet dan vorig jaar.

Voedingsmiddelenbedrijf Unilever verklaarde vorige week dat de gestegen verkopen met 5 procent in Nederland het hoogste waren binnen Europa.