AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in het tweede kwartaal een omzet geboekt van 10,5 miljard euro. Dat is evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder, aldus het bedrijf donderdag in een tussentijds handelsbericht. Zonder het effect van wisselkoersen zou de omzet met 2,2 procent zijn gestegen.

Vooral Albert Heijn in Nederland deed het goed. De supermarktketen boekte een omzetstijging van 8,5 procent tot 1,5 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bij dochter Schuitema klom de omzet met 4,4 procent tot 767 miljoen euro. Ahold heeft in Nederland een geschat marktaandeel van ruim 40 procent.

Auto

Het bedrijf zei dat de marktomstandigheden concurrerend zijn. In de Verenigde Staten hebben de hoge kosten voor energie een effect op het gedrag van consumenten. Mensen zijn minder geneigd om de auto te nemen om naar de supermarkt te rijden. En als ze dan gaan kopen ze meer in een keer.

De netto-omzet van de supermarkten van Stop & Shop en Giant-Landover steeg 1,3 procent tot 3,9 miljard dollar. Bij de winkels van Giant-Carlisle en Tops daalde de omzet. Daar gingen de inkomsten terug met 3,9 procent tot 1,4 miljard dollar. Vooral bij Tops ging het minder goed.

Doelen

Bij de distributeur van levensmiddelen US Foodservice heeft Ahold de bedrijfsvoering goed in de hand. Het bedrijfsonderdeel maakt "solide vooruitgang" en is op weg om de eerder gestelde doelen te halen. De netto-omzet steeg 2,3 procent tot 4,4 miljard euro. Maar over een jaar gemeten loopt de omzet iets terug door de verkoop van een onderdeel in het derde kwartaal van vorig jaar.