AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,01 miljard euro. Dat is bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde het concern donderdag. Analisten rekenden op een winst van 1,74 miljard euro.

Met verzekeringsproducten werd in totaal 52 procent meer verdiend tot ruim 1,3 miljard euro. De Europese verzekeringstak tilde de winst met 44 procent naar 704 miljoen euro. Het resultaat kreeg hier een duw in de rug doordat beleggingen meer waard werden. Bovendien was er een buitengewone bate van 76 miljoen euro.

Verlies

In de Aziatische regio werd met verzekeren bijna 200 procent meer verdiend tot 157 miljoen euro. Maar die forse toename kwam omdat in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog een flink verlies werd geïncasseerd in Taiwan.

Het bankbedrijf boekte een winst van 1,36 miljard euro. Dit is een toename van 31,7 procent. De zakelijke bankdivisie boekte 34,5 procent meer winst. ING verklaarde dat het minder geld opzij hoefde te leggen voor slechte leningen. Verder groeide de hypotheekmarkt en werden de kosten steeds beter onder controle gehouden, aldus het concern.

Nieuwe klanten

Bij ING Direct, de internetbank, werden 669.000 nieuwe klanten bijgeschreven in het tweede kwartaal. Daarmee kwam het totale aantal klanten per eind juni uit op 16,4 miljoen. Vorig kwartaal was de aanwas nog 1,1 miljoen nieuwe klanten.

ING behaalde de resultaten "tegen een achtergrond van uitdagende marktomstandigheden, met een turbulente aandelenmarkt en een stijgende rente", zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant.