RIJSWIJK - Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV BedrijvenBond wil dat er actie wordt ondernomen tegen de agressie waarvan ambulancepersoneel nogal eens slachtoffer wordt. Die agressie komt vaak voort uit verkeerde verwachtingen en voorstellingen van het werk van de medewerkers, aldus Jongejan. Hij wil samen met werkgevers en overheid een voorlichtingscampagne om het belangrijke werk van deze hulpverleners voor het voetlicht te brengen.

De campagne moet mensen bijvoorbeeld duidelijk maken dat ambulancehulpverleners een patiënt moet stabiliseren voordat hij of zij wordt vervoerd. Ongeruste getuigen begrijpen vaak niet waarom de patiënt niet ogenblikkelijk naar een ziekenhuis wordt gebracht. Daarop volgt dan de agressie.

"Dat is onaanvaardbaar. En dat moeten we ook snel duidelijk maken", aldus Jongejan. Afgelopen weekeinde werd in Amsterdam een ambulancemedewerker mishandeld terwijl hij aan het werk was. Aangifte doen is wel een goede zaak, aldus Jongejan, maar zal het probleem niet helemaal oplossen. "Dan is het kwaad al geschied."

Vuistslag

Het was een 47-jarige ambulancemedewerker die in de nacht van vrijdag op zaterdag in Amsterdam een vuistslag in zijn gezicht kreeg. De man wilde een vrouw helpen die onwel was geworden in een café. De dochter van het slachtoffer raakte overstuur en gaf de man een klap. De vrouw wilde dat haar moeder werd opgenomen in een ziekenhuis, maar volgens de ambulancemedewerkers was dat niet nodig omdat zij het slachtoffer ter plekke konden behandelen.

Het was al het zoveelste incident met ambulancepersoneel de afgelopen maanden in Amsterdam. Begin juli hebben familieleden van een man die een hartaanval kreeg, het toegesnelde ambulancepersoneel ernstig gehinderd en bedreigd. Half juni belaagde een groep dronken jongeren in het Mirandabad in Amsterdam hulpverleners die op weg waren naar een jongen die onwel was geraakt.

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft ambulancepersoneel recent opgeroepen vaker aangifte te doen van bedreiging en mishandeling. Hulpverleners laten dat vaak na uit angst voor represailles.