PARIJS - Onderhandelingen over het loonconflict tussen de Franse vrachtwagenchauffeurs en hun werkgevers hebben woensdag niet geleid tot een oplossing. Daarmee is de kans groter geworden dat Frankrijk vanaf zaterdag wordt getroffen door wegblokkades.

De partijen gingen na vijf uur onderhandelen zonder resultaat uit elkaar. Voor vrijdag staat een finaal overleg op de agenda. De truckers dreigen een dag later met wegblokkades te beginnen als er dan geen akkoord wordt bereikt.

De Franse regering vreest voor herhaling van de acties in 1996 en 1997. Toen werden grote delen van de economie getroffen door dagenlange wegblokkades. Staatssecretaris Bussereau (Transport) zinspeelde na afloop van het vruchteloze overleg op ingrijpen als het tot wegblokkades komt.

"Als er blokkades komen, dan zal de regering de verantwoordelijhheid nemen om te doen wat nodig is om te voorkomen dat de activiteiten in het land lam worden gelegd", zei hij. De bewindsman wees er opnieuw op dat wegblokkades, een maand voor het begin van de kerstvakantie, catastrofaal zouden zijn voor de toch al kwetsbare Franse economie.

Ook de Nederlandse transportorganisaties maken zich grote zorgen over de dreigende wegblokkades. De vervoerders en verladers willen dat minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) in overleg treedt met zijn Franse collega en de Europese Commissie over maatregelen om de blokkades tegen te gaan.