NAARDEN - Hagemeyer, distributeur van elektrotechnische materialen, heeft woensdag weer winst gepresenteerd. Het nettoresultaat kwam uit op 26 miljoen euro. Over de eerste zes maanden van 2005 schreef het wereldwijd opererende handelshuis nog een verlies van 58 miljoen euro.

De omzet over het afgelopen halfjaar kwam met bijna 3 miljard euro iets boven de gemiddelde analistenverwachting uit. Ook het nettoresultaat was beter dan de prognoses. Analisten hadden een nettowinst berekend van 23 miljoen euro.

Koperprijzen

De voorheen verlieslijdende onderneming deelde mee voor dit jaar een operationeel resultaat te verwachten van ten minste 170 miljoen euro. Hagemeyer heeft het tij mee. De Europese constructie- en installatiemarkt groeit en de koperprijzen zijn fors gestegen.

Vooral het doorberekenen van de opgelopen koperprijzen heeft de leverancier van onder meer stekkers, snoertjes, gereedschap en bouwmaterialen geen windeieren gelegd. "Het positieve prijseffect van de omzet in kabel heeft naar schatting tot een toename van het bedrijfsresultaat geleid met circa 20 miljoen euro", aldus Hagemeyer in een begeleidend persbericht.