UTRECHT - Het voedingsmiddelenbedrijf Wessanen heeft de omzet in het tweede kwartaal zien dalen van 414 miljoen naar 389 miljoen euro. Zowel bij de dochter North America Distribution als bij Europe Branded bleef de omzet achter bij de verwachtingen van het bedrijf. Vooral de snacks van Beckers deden het slecht in Nederland en België. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

Het bedrijfsresultaat groeide op jaarbasis van 5,1 miljoen naar 13,3 miljoen euro. De nettowinst steeg van 10,8 miljoen naar 12 miljoen euro. In een verklaring zei bestuursvoorzitter Ad Veenhof te beseffen dat de overgangsperiode van herstructurering naar groei niet de eenvoudigste is. "Soms kan het nodig zijn om iets meer tijd te nemen."

Het bedrijf zit midden in het verkoopproces van zijn huismerken. "We hebben ruim twintig geïnteresseerden informatie toegestuurd", aldus Veenhof. "Daarin zijn strategische partijen en financiële instanties vertegenwoordigd. Wij kijken bij de verkoop niet alleen naar de optie die het meeste geld oplevert, maar ook naar de toekomst van de onderneming. Inmiddels hebben we de eerste biedingen binnengekregen."

Europa

Wessanen zag de omzet van de merken in Europa wel iets toenemen, maar dat effect werd teniet gedaan door de terugval van de verkoop bij Beckers. "Wij hadden sneller een verschuiving verwacht van traditionele snacks naar meer avontuurlijke premium-snacks."

In de Verenigde Staten was de omzetdaling vooral te wijten aan de kleinere onafhankelijke supermarkten, die felle concurrentie ondervinden van de grote ketens. De verkopen aan de tien belangrijkste afnemers zaten echter in de lift.

Doelstellingen

Wessanen heeft de doelstellingen voor de rest van het jaar wat naar beneden bijgesteld. De Noord-Amerikaanse merkactiviteiten en de Europese merken groeien dit jaar met 2 tot 4 procent in plaats van 4 tot 5 procent. De Europese distributie klimt met een kleine 4 procent, waar eerder tussen de 4 en 5 procent werd verwacht. Voor 2007 handhaaft het bedrijf zijn verwachtingen.