ARNHEM - Het advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerste halfjaar een flinke winstgroei geboekt. De nettowinst uit de operationele activiteiten nam met 60 procent toe tot 21,2 miljoen euro. De omzet steeg met meer dan een kwart naar 581 miljoen euro. De winstgroei werd door alle marktsegmenten gedragen, meldde de onderneming woensdag.

Arcadis zag vooral een sterke bijdrage van vorig jaar verworven ondernemingen, waaronder het Amerikaanse milieubedrijf Blasland, Bouck & Lee. Zonder overnames groeiden de bedrijfsopbrengsten in de eerste jaarhelft met 8 procent, ruim boven de doelstelling van 5 procent.

Doelstellingen

"Onze strategie om de autonome groei te versnellen, werpt vruchten af", aldus bestuursvoorzitter Harry Noy in een schriftelijke toelichting. "In alle drie de marktsegmenten ligt de autonome groei op of boven onze doelstellingen."

Volgens de topman is dat te danken aan het herstel van de infrastructuurmarkt in Nederland, het succes van zijn bodemsaneringsdiensten en de uitbreiding van onderhoudsdiensten in de gebouwenmarkt. Het bureau verzorgde onder meer het projectmanagement van het eerder dit jaar opgeleverde nieuwe stadion van de Londense voetbalclub Arsenal.

Overnames

De onderneming denkt dat de nettowinst uit de operationele activiteiten in heel 2006 met 30 à 35 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar. Het groeitempo over het hele jaar zal lager liggen dan in de eerste zes maanden, omdat in het tweede halfjaar het effect van de overnames vermindert.

Bovendien denkt Arcadis 3 à 4 miljoen euro te moeten investeren om eind dit jaar te voldoen aan de Amerikaanse wet Sarbanes-Oxley, die in het leven is geroepen om fraudeschandalen te voorkomen.

Nasdaq

Arcadis moet zich aan Amerikaanse regels conformeren, omdat het een notering heeft aan de technologiebeurs Nasdaq.

Op de effectenbeurs in Amsterdam werden de halfjaarcijfers goed ontvangen. De resultaten over de eerste jaarhelft en de winstprognose voor dit jaar overtroffen de verwachtingen van analisten. In de ochtendhandel steeg de aandelenkoers van Arcadis ruim 3 procent tot 37,50 euro.