AMSTELVEEN - KLM verhoogt de brandstoftoeslag op al zijn vluchten. Dat liet de luchtvaartmaatschappij dinsdag weten. De hogere prijs voor een vliegticket gaat donderdag in.

De verhoging op intercontinentale vluchten bedraagt 5 euro per traject, waarmee de toeslag voor klanten in Nederland uitkomt op 65 euro per enkele vliegreis. Voor een vlucht binnen Europa wordt 1 euro meer gevraagd, wat de brandstoftoeslag tilt naar 24 euro per vlucht.

De verhoging hangt samen met de stijging van de olieprijs. KLM verlaagt de tarieven pas weer als de prijs per vat olie (van 159 liter) dertig dagen achtereen tot onder de 70 dollar is gezakt.

Air France

De luchtvaartmaatschappij Air France, het moederbedrijf van KLM, kondigde in Parijs tegelijkertijd een verhoging aan van de brandstoftoeslagen. Bij de Fransen gaat de prijs op binnenlandse prijzen omhoog met 1 euro, op middellange vluchten met 2 euro en met 7 euro op lange vluchten. Air France schroeft de tarieven pas weer omlaag als de olieprijs gedurende dertig dagen onder de 65 dollar is.

De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie bedroeg dinsdag bijna 77 dollar.