UTRECHT - Veel 65-plussers zijn ongerust over de controles die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitvoert om fraude met AOW-uitkeringen te bestrijden. De ouderenbond ANBO zei dinsdag "tientallen telefoontjes en brieven" te hebben ontvangen van verontruste bejaarden.

Controleurs bellen zonder aankondiging aan bij AOW'ers. "Mensen voelen zich overvallen. Wij waarschuwen onze leden al jaren voor oplichters aan de deur", verwoordt een ANBO-woordvoerder de gevoelens.

De inspecties van de SVB staan wel bekend als het tandenborstels-tellen. De instantie wil nagaan of alleenstaande AOW'ers niet stiekem samenwonen. Want dan zou hun uitkering omlaag moeten. "Die controles bestaan al jaren", aldus een woordvoerster van de SVB.

Steekproef

Toch is de situatie veranderd, meent de ouderenbond. "Vroeger waren er alleen controles als er aanwijzingen voor fraude waren, zoals signalen uit de omgeving, of koppeling met bestanden van bijvoorbeeld de fiscus. Tegenwoordig zijn de controles steekproefsgewijs", zegt de ANBO-woordvoerder.

De ANBO pleit ervoor de controles aan te kondigen, maar volgens de SVB wordt frauderen dan makkelijker. "Vroeger deden we dat wel, maar de ervaring leert dat fraudeurs de situatie dan kunnen maskeren."

Verdenkingen

Een andere oplossing is volgens de ouderenbond om eerst allerlei andere zaken te controleren, zoals elektriciteits- en waterverbruik, of koppeling van allerlei gegevensbestanden. Pas als er verdenkingen zijn, moeten de controleurs op pad worden gestuurd, vindt de ANBO.

Maar volgens de SVB is die volgorde niet mogelijk. "Wij mogen niet zomaar gegevens opvragen van elektriciteits- en watermaatschappijen. Dat is juridisch alleen mogelijk als er een concrete verdenking bestaat", zegt de woordvoerster.

Zo'n 2,5 miljoen mensen ontvangen AOW. Daarvan vangt 1 miljoen de (iets hogere) uitkering voor alleenstaanden.