UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen zijn verbaasd over een brief van vakbond FNV Bondgenoten waarin wordt gewaarschuwd voor onrust onder het personeel. De werknemers zouden bang zijn dat het omstreden 'Rondje rond de kerk' alsnog wordt ingevoerd in het dienstrooster van 2007.

Een woordvoerder van NS benadrukte dinsdag dat het rijdende personeel "absoluut niet bang hoeft te zijn" dat ze in het nieuwe jaar alleen nog maar mogen werken op vaste routes.

In 2000 en in 2001 organiseerden werknemers van NS een aantal stakingen uit onvrede over plannen om hen op vaste routes te laten werken. Het treinverkeer kwam destijds stil te liggen in het hele land.

Een soortgelijk scenario is volgens FNV Bondgenoten mogelijk als er geen aanpassingen worden gemaakt op het huidige concept-dienstrooster. Maandag stuurde de vakbond een brief op poten aan directeur Jacques Huberts van NS. Het spoorbedrijf verwacht dat er deze maand duidelijkheid komt over de invulling van de werkroosters.

Variatie

De kritiek van de vakbond komt volgens de woordvoerder van NS veel te vroeg. "We zijn nog volop in overleg, het huidige conceptrooster voldoet al aan alle voorwaarden over onder meer de variatie van het werk zoals we die een paar jaar geleden hebben afgesproken met de vakbonden en de ondernemingsraad. Maar als er verbeteringen mogelijk zijn, nemen we dat mee in de discussie."