AMSTERDAM - Vastgoedbelegger Vastned Offices heeft veel last van de verslechterde kantorenmarkt. Het beleggingsresultaat kwam over de eerste negen maanden uit op 23,7 miljoen euro, tegen 41,5 miljoen euro een jaar geleden. Vastned waarschuwde woensdag dat het een lagere winst verwacht dan eerder geraamd.

Volgens Vastned heeft de slechte economische situatie duidelijk invloed op de kantorenmarkt en de nauwverwante markt voor bedrijfsgebouwen. Dat zal de komende tijd niet verbeteren. De vastgoedbelegger gaat er nu van uit dat het directe beleggingsresultaat per aandeel uitkomt op 3,10 euro. Dat was 3,20 euro.

Bij Vastned liep de leegstand de laatste maanden op tot 8 procent, terwijl een jaar geleden 3 procent van de beleggingen niet was verhuurd. Problemen in België door failissementen zorgden voor nog meer financiële tegenslag. Om de balans te versterken gaat Vastned Offices voor 130 miljoen euro panden verkopen.

Vastned Retail, dat vooral belegt in winkels in Europa, deed het beter. Het beleggingsresultaat tot eind september kwam uit op 49,5 miljoen euro. Vorig jaar was dat 46,8 miljoen euro. Hogere huurprijzen veroorzaakten die stijging. De leegstand van de winkels liep van 2,6 terug tot 2,4 procent. Retail handhaafde de winstverwachting.