AMSTERDAM - De oliemaatschappij BP heeft maandag maatregelen getroffen om haar olieproductie in Alaska te beperken, nadat roestvorming en een kleine lekkage van vier tot vijf vaten waren geconstateerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het bedrijf vreest negatieve gevolgen voor het milieu en wil de productie pas weer volledig hervatten als de problemen zijn opgelost. De maatregelen hebben tot gevolg dat de dagproductie in de Verenigde Staten vermoedelijk wordt gereduceerd met 8 procent, waardoor de prijzen van olie en benzine zijn opgejaagd.

Prudhoe Bay

De maatregelen treffen de productie in het grootste Amerikaanse olieveld, dat van Prudhoe Bay. Steve Marshall, de president van BP Exploration Alaska, zei zondagavond dat de oostzijde van het veld in 24 tot 36 uur wordt stilgelegd. Vervolgens komt de westkant aan de beurt, waardoor de productie van in totaal ruim duizend bronnen wegvalt.

Als de productie van het hele veld is stilgelegd, komt dat neer op een reductie van vierhonderdduizend vaten per dag, oftewel 8 procent van de Amerikaanse olieproductie of ongeveer 2,6 procent inclusief import.

Prijsverhoging

De sluiting valt in een moeilijke periode voor de olie-industrie, die eerder dit jaar werd getroffen door orkanen en op dit moment door de crisis in het Midden-Oosten. Volgens deskundigen zullen de maatregelen leiden tot gevoelige prijsverhogingen. Tetsu Emori van Mitsui Bussan Futures in Toyio zei een verhoging van 10 dollar per vat niet uit te sluiten. Hij waarschuwde dat het nog te vroeg is om specifieke voorspellingen te doen, aangezien de impact van de maatregelen nog niet bekend is.