WASHINGTON - De Amerikaanse lifestylegoeroe Martha Stewart heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Stewart betaalt 195.000 dollar (152.000 euro) en koopt daarmee vervolging wegens handel met voorkennis af. Dit heeft de SEC (Securities and Exchange Commission) maandag bekendgemaakt.

De Amerikaanse beroemdheid, bekend van tv-programma's en tijdschriften over huis- en tuininrichting, werd in 2004 al veroordeeld vanwege leugens over een aandelenverkoop uit december 2001. Stewart zat daarvoor een gevangenisstraf van vijf maanden uit en kreeg ook vijf maanden huisarrest. De zaak trok wereldwijd veel aandacht.

Comeback

De gewraakte transactie betrof aandelen ImClone Systems, dat werd geleid door een bekende van Stewart. De topvrouw werd ervan beschuldigd op de hoogte te zijn geweest van aankomend slecht nieuws van het biotechnologiebedrijf.

Stewart, die al weer bezig is met een comeback, heeft met de SEC afgesproken de komende vijf jaar geen directeursfunctie te vervullen bij een beursgenoteerde onderneming. Haar aandelenhandelaar, Peter Bacanovic, koopt voor 75.000 dollar verdere strafvervolging af.