EAGAN - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines is in het tweede kwartaal door reorganisatiekosten dieper in de verliezen gedoken. Het nettoverlies bedroeg 285 miljoen dollar tegen 234 miljoen dollar een jaar eerder. Dit heeft de partner van KLM maandag bekendgemaakt.

Zonder de reorganisatielasten zou een winst van 179 miljoen dollar zijn geboekt. De onderneming vroeg in september vorig jaar bij de rechter vrijwillig bescherming tegen schuldeisers aan en is sindsdien druk bezig om de eigen organisatie op orde te krijgen. In totaal moeten de jaarlijkse kosten met 2,5 miljard dollar omlaag. Op salarissen van het personeel is al flink bezuinigd.

Northwest is in de problemen gekomen door de hevige concurrentie op de Amerikaanse luchtvaartmarkt en de hoge olieprijzen. De vervoerscapaciteit is daardoor teruggebracht.

De kwartaalomzet van Northwest steeg met 3 procent tot 3,3 miljard dollar. Deze toename was mede te danken aan een verhoging van de ticketprijzen. Aan brandstof was de luchtvaartmaatschappij bijna 28 procent meer kwijt dan een jaar geleden.