WASHINGTON - De Wereldbank heeft een speciale regeling in het leven geroepen voor bedrijven die zich bij projecten van de bank schuldig hebben gemaakt aan fraude. Ondernemingen zullen niet worden gestraft als ze met de malversaties eerlijk naar buiten komen. De regeling geldt tevens voor hulporganisaties en individuen, zo heeft de ontwikkelingsbank bekendgemaakt.

De regeling is een nieuwe stap van de bank in zijn streven om de wereldwijde corruptie aan te pakken. De bank ziet corruptie in met name arme landen als groot obstakel voor economische ontwikkeling en armoedebestrijding. Onder leiding van de vorig jaar aangetreden president Paul Wolfowitz zijn ook diverse landen aangepakt omdat die zich niet aan de regels hielden. Zo moest Cambodja 7 miljoen dollar terugbetalen.

De gegevens die de bedrijven moeten overleggen, zullen vertrouwelijk worden behandeld. De Wereldbank heeft in het verleden al meer dan driehonderd bedrijven gestraft die in de fout zijn gegaan. Die mogen niet meer meedoen aan ontwikkelingsprojecten waar de bank bij betrokken is.