AMSTERDAM - Het aandeel Getronics is woensdag op een historisch dieptepunt beland. De automatiseerder verloor ongeveer een kwart van de beurswaarde nadat op de financiële markten het vertrouwen in Getronics was verdampt.

Beursstemming (video): Koersval Getronics

De koers van de onderneming kwam in de loop van de ochtend uit op het laagste punt ooit, 45 eurocent. In zes maanden tijd heeft het bedrijf ongeveer 80 procent van de koerswaarde verloren.

Getronics is bezig met een reorganisatie om de kosten te drukken. Begin november kondigde de automatiseerder aan om wereldwijd 1400 banen te schrappen. Het bedrijf gaf toen ook een winstwaarschuwing. Bij een eerdere bezuinigingsronde werden al 1450 mensen ontslagen.

Tijdens de presentatie van de halfjaar cijfers in augustus, gaf Getronics aan een schuld te hebben van 630 miljoen euro. De automatiseerder wil die verminderen tot circa 400 tot 450 miljoen door onder meer de verkoop van niet-kernactiviteiten.

In dit kader kondigde het bedrijf in september aan Getronics Government Solutions (GGS) te verkopen aan DigitalNet. Deze transactie is in de afrondende fase en blijkt cruciaal voor het voortbestaan van de automatiseerder. De opbrengsten van de verkoop geven het bedrijf namelijk weer wat ademruimte.

IRIS-analist I. Steenbergen acht de kans groot dat Getronics met het geld een bod gaat uitbrengen op de eigen converteerbare obligaties. "Deze lopen af in 2004 en 2005, een bod daarop nu kan veel onzekerheid wegnemen bij de aandeelhouders." Een andere mogelijkheid waarover analisten speculeren is dat Getronics de obligaties gaat omzetten in aandelen.