VOORBURG - Het aantal mensen dat financieel onder curatele wordt geplaatst, stabiliseert zich na een jarenlange stijging. In de eerste helft van dit jaar heeft de rechter 7600 schuldsaneringen uitgesproken. Dat zijn er ongeveer evenveel als in dezelfde periode in 2005.

"Hiermee is een einde gekomen aan de forse toename van het aantal schuldsaneringen sinds 2003", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. CBS-onderzoeker Michiel Vergeer schrijft de positieve ontwikkeling vooral toe aan de aantrekkende economie. "De werkloosheid daalt al enige tijd en het verliezen van een baan was de afgelopen jaren toch vaak de reden dat mensen in de problemen kwamen."

Lagere inkomens

De situatie is nog niet overal in het land stabiel. Zo nam in grotere steden van 150.000 inwoners of meer het aantal mensen dat de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, wel toe in het eerste half jaar. In kleinere gemeenten was juist sprake van een daling. Vergeer wijst erop dat in grotere plaatsen relatief meer mensen met lagere inkomens wonen.

Verder springt Noord-Brabant er negatief uit. In deze provincie steeg het aantal schuldsaneringen met 36 procent. Ook werden in Zeeland, Overijssel en Zuid-Holland iets meer mensen onder financiële curatele geplaatst. In Noord-Holland bleef het aantal schuldsaneringen gelijk aan vorig jaar en de overige zeven provincies kenden een daling.

Provincie

Friesland blijft de provincie met de minste schuldsaneringen: 26 per 100.000 inwoners. Flevoland houdt de koppositie met 81 per 100.000 inwoners.