ALMELO - Het gaat nog altijd niet goed met de verkoop van de kunstgrasvezels en -systemen van Ten Cate. "De omzet en de resultaten in de eerste zes maanden zijn minder dan we hadden verwacht", aldus topman Loek de Vries maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Mede daardoor liep het operationeel resultaat van de betrokken divisie terug van 7,3 naar 6,2 procent.

De Twentse vervaardiger van technisch textiel heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in de productie van kunstgrasvezels, vooral in de Verenigde Staten. "In Amerika viel de start wat tegen. Mede door het slechte weer konden geen velden geïnstalleerd worden."

Natuurlijker

Volgens De Vries zal op termijn de vraag wel groeien. Vooral aan kunstgrasvelden die natuurlijker ogen, is behoefte. "Men wil meer kleurvariatie en meer sprieten, een mix van spriet- en bladvormige structuren."

Ten Cate heeft een dergelijk voetbalveld met natuurlijke uitstraling al op het trainingscomplex van Ajax liggen. Bij Heracles Almelo, de enige eredivisieclub met kunstgras in het stadion, is het gras tweekleurig om het echter te laten lijken. Daarnaast zijn velden van Ten Cate onder meer in gebruik door de voetbalorganisatie Fifa, de KNVB en de voetbalclub AGOVV.

Winst

Met de meeste andere onderdelen van het bedrijf ging het afgelopen halfjaar aanmerkelijk beter, waardoor Koninklijke Ten Cate over de eerste zes maanden van 2006 zijn omzet en winst behoorlijk heeft zien toenemen. De vooral op technologische innovatie gerichte onderneming boekte een nettowinst van 19,4 miljoen euro. Dat is 29 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de maandag gepubliceerde cijfers kwam de concernomzet 13 procent hoger uit op bijna 400 miljoen euro, waarvan 6 autonoom. De omzetstijging was deels te danken aan de overname vorig jaar van de Duitse onderneming Polyfelt. Zij zorgde ervoor dat de omzet van de divisie Geosyntecs & Grass met 50 procent toenam tot 192 miljoen euro.

Met de overname van Polyfelt is Ten Cate wereldmarktleider geworden in de zogeheten 'geotextiele materialen'. Dat zijn producten die worden gebruikt voor de versterking van damwanden, drainage en het tegengaan van erosie.

Vliegtuigen

De stijging van de nettowinst was deels te danken aan de resultaten op de verkoop van Plasticum. De divisie Aerospace, waar materialen worden gemaakt voor vliegtuigen, en de groeiende vraag naar brand- en kogelwerende materialen droegen bij aan betere operationele resultaten. Ten Cate bevestigde maandag geen last te hebben van de vertraging bij de bouw van de Airbus A380. "Dat wordt geheel geabsorbeerd door de markt."

Ten Cate meldde dat de winstgroei dit jaar minimaal zal voldoen aan zijn langetermijndoel van plus 10 procent. Het bedrijfsresultaat is in het eerste halfjaaral met 26 procent is gestegen. " Zo lijkt het er nu op dat de groei in de tweede helft van dit jaar terugloopt. Er zal in de loop van het jaar nog wel een aanpassing komen", aldus analist Thijs Hovers van ABN Amro.

Volgens topman De Vries is de toegezegde groei van het bedrijfsresultaat met ten minste 10 procent een krachtig signaal. "Want we gaan de winsten missen die de door ons verkochte onderdelen voorheen hebben geleverd."