AMSTERDAM - Alle ogen op de financiële markten zijn deze week gericht op het Amerikaanse centralebankenstelsel. De Federal Reserve (Fed) komt dinsdag bijeen om een besluit te nemen over de rente in de Verenigde Staten.

Analisten verwachten dat de Fed een einde maakt aan de lange reeks van renteverhogingen die in juni 2004 is begonnen. In zeventien stappen ging de rente omhoog van 1 procent naar 5,25 procent. Volgens de meeste marktvorsers zal de Fed besluiten om de rentetarieven ongemoeid te laten. De centrale banken lieten onlangs al weten dat de Amerikaanse economie tekenen van zwakte begint te vertonen.

Het duidelijkste bewijs daarvan kwam vrijdag, toen uit overheidscijfers bleek dat de banengroei in de VS in juli zwakker was dan verwacht. De werkloosheid liep bovendien op, naar 4,8 procent van de beroepsbevolking tegen 4,6 procent in juni.

Tot dan waren analisten nog sterk verdeeld over het aankomende rentebesluit. Na de bekendmaking van de banencijfers daalde de kans op een nieuwe renteverhoging op de markt voor Amerikaanse rentefutures van 43 procent tot minder dan 15 procent.

Voorzichtig

Analisten blijven echter voorzichtig omdat de inflatie in de VS nog steeds relatief hoog is. De Fed hield daarom bij zijn laatste vergadering eind juni de deur open voor een verdere verhoging van de rente. De verwachting is dat het stelsel van centrale banken het signaal afgeeft alert te blijven op de ontwikkeling van de inflatie.

Aan het bedrijvenfront is het wat rustiger. In de Verenigde Staten loopt het cijferseizoen op zijn eind. Op de agenda staan deze week onder meer de kwartaalcijfers van het verzekeringsconcern American International Group en de netwerkbouwer Cisco Systems. In Nederland is de agenda voller, met drie grote financials (ING, Fortis en Aegon) en AEX-fondsen als Hagemeyer en Ahold die met cijfers komen.