NEW DELHI - Coca-Cola en PepsiCo staan in India onder grote druk om de ingrediënten van hun frisdranken te openbaren.

Twee Indiase deelstaten besloten zondag om de frisdranken in de ban te doen bij overheidsinstellingen en scholen omdat die mogelijk bestrijdingsmiddelen bevatten. Vorige week deden twee andere deelstaten dat al.

Restniveaus

De lokale overheden reageerden op onderzoek van het in New Delhi gevestigde Centre for Science and Environment. Daaruit bleek onlangs dat frisdranken van Coca-Cola en PepsiCo soms hoge restniveaus van bestrijdingsmiddelen bevatten die mogelijk kunnen leiden tot kanker. Bij sommige soorten was de gifdosis wel tweehonderd keer hoger dan normaal gesproken acceptabel is.

Totale ban

Drie jaar geleden kwam het onderzoekscentrum al tot een soortgelijke conclusie met frisdranken van PepsiCo en Coca-Cola. Het Indiase hooggerechtshof eist van de Amerikaanse concerns dat zij de ingrediënten van de dranken binnen zes weken prijsgeven. Sommige parlementariërs in India pleiten voor een totale ban op de verkoop van de producten.

Coca-Cola en PepsiCo lieten vrijdag in reactie op alle ophef weten dat hun frisdranken veilig zijn. Beide bedrijven beschouwen de receptuur als bedrijfsgeheim.