AMSTERDAM - De beurzen in Europa hebben woensdag moeite vaste koers te houden. De belangrijkste indices in Amsterdam, Frankfurt, Londen en Parijs lieten aan het begin van de handel winsten zien, die echter in de loop van het eerste handelsuur verdampten.

Beursstemming (video): Tech omhoog op Damrak.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Stork schrapt 900 banen.
Fugro geeft een omzetwaarschuwing, maar handhaaft winstverwachting. ASML introduceert nieuwe machine.

De AEX-index stond kort na 10.00 uur 0,7 procent in het rood op ,41 punten. Parijs liet een soortgelijk verlies zien. Frankfurt zakte wat verder weg met een verlies van 1,2 procent door een sterke daling van bank-verzekeraar Allianz, die een afwaardering kreeg van kredietbeoordelaar Moody's. Londen presteerde het best, met een achteruitgang van 0,1 procent.

Philips

Opvallend was de winst van Philips. Het elektronicaconcern maakte dinsdag tijdens een bijeenkomst van analisten een goede indruk. Daarop verhoogde de zakenbank Morgan Stanley het koersdoel voor het aandeel naar 22 euro. Op het Damrak kreeg Philips er 2,6 procent bij op 19,33 euro.

In de technologiehoek werd verder ASML beloond voor zijn aankondiging van een nieuwe machine voor de productie van halfgeleiders. Het aandeel steeg 0,5 procent naar 9,35 euro.

Beleggers reageerden rustig op de winstdaling die Stork voorbeurs presenteerde. Kennelijk boezemen de maatregelen (900 arbeidsplaatsen weg) die het industriële conglomeraat neemt om financieel orde op zaken te stellen vertrouwen in. Stork wist op de beursvloer de schade beperkt te houden tot een verlies van 1,2 procent op 6,41 euro.

Getronics

Veel beroerder vergaat het Getronics. Nadat zakenbank Credit Suisse First Boston begin deze week het koersdoel voor de automatiseerder op 0 euro heeft gesteld, is het aandeel in een vrije val beland. Woensdagochtend ging er bijna 20 procent af op ,50 euro.

Euro

In de valutahandel bleef de euro maar net boven de 1 dollar. Voor de munteenheid werd in de ochtenduren 1,0020 dollar betaald tegen 1,015 aan het slot dinsdag. In pond sterling ging de euro van ,6365 naar 0,6345 pond.