AMSTERDAM - De verkochte chipdivisie van Philips krijgt een groot deel van de patenten op het gebied van halfgeleiders mee als bruidschat. Ruim 25.000 patenten gaan mee met het dochterbedrijf, dat wordt overgenomen door een consortium van investeringsmaatschappijen. Dat zei divisiedirecteur Frans van Houten vrijdag in een toelichting op de overname.

Ook een groot deel van de onderzoeksafdeling gaat over naar het verzelfstandigde bedrijf. Philips is de Nederlandse koploper in patentregistratie: in de afgelopen vier jaar vroeg het voor 13.674 uitvindingen een octrooi aan. Een aantal van die patenten blijft wel achter bij Philips. Met name de vindingen die het concern in de toekomst zelf nodig denkt te hebben, houdt het in eigen beheer.

Het elektronicaconcern verwacht de donderdag aangekondigde verkoop van de halfgeleidersdivisie begin oktober af te ronden.

Toekomstplannen

Philips houdt een belang van een vijfde in de chiponderneming, die in Eindhoven gevestigd blijft. Van Houten gaat het verzelfstandigde bedrijf leiden. In september zal de chipdivisie op de elektronicabeurs IFA in Berlijn zijn nieuwe naam en toekomstplannen presenteren.

Koninklijke Philips Electronics overweegt het laatste deel van zijn naam te schrappen. Volgens de van oorsprong Eindhovense onderneming dekt de naam niet langer de lading, nu het concern zich sterk richt op medische apparatuur en lifestyle.

Afhankelijk

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee bevestigde vrijdag zijn voornemen om de belangen in de Taiwanese chipfabrikant TSMC en het gezamenlijke bedrijf LG.Philips LCD verder af te bouwen. Het concern wil zo minder afhankelijk worden van conjunctuurschommelingen.

Philips geeft een deel van de verkoopopbrengst van de chipdivisie aan aandeelhouders. Tot eind volgend jaar keert het concern ongeveer 4 miljard euro uit via dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen. Een in juli aangekondigd inkoopprogramma van 1,5 miljard euro maakt onderdeel uit van de totaalsom.

Aandelen

Kleisterlee zei zoveel mogelijk, in ieder geval drie kwart, van de 4 miljard euro via de inkoop van eigen aandelen te willen realiseren. Via die weg krijgen de zittende aandeelhouders een groter belang in het concern.

Philips meldde donderdag 80,1 procent van zijn chipdivisie voor 6,4 miljard euro te verkopen aan de durfinvesteerders Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Silver Lake Partners en AlpInvest. Het bod waardeert de hele chipdivisie op ongeveer 8,3 miljard euro. Het is vooralsnog onbekend hoeveel Philips aan de verkoop verdient.

Philips houdt zelf een belang van 19,9 procent in het onderdeel.