SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerfabrikant Apple moet mogelijk zijn winstcijfers over de afgelopen jaren herzien. Het bedrijf maakte dat donderdagavond bekend. De mogelijke herziening heeft te maken met een schandaal rond optieregelingen dat eind juni naar buiten kwam. In de handel donderdag nabeurs ging het aandeel Apple flink omlaag.

Apple meldde donderdagavond in een verklaring dat door de onregelmatigheden twijfels zijn ontstaan over financiële gegevens die het concern heeft gepubliceerd. Volgens Apple gaat de zaak terug tot 29 september 2002. Apple, dat vorige maand zijn kwartaalcijfers naar buiten bracht, hoopt het onderzoek zo snel mogelijk te hebben afgerond.

Gesjoemel

In juni bleek dat ongeveer tachtig Amerikaanse bedrijven zich schuldig zouden hebben gemaakt aan malversaties bij optieregelingen. Door gesjoemel met de opties zouden die lucratiever zijn geworden voor hun bestuurders.

Van de ondernemingen die de Amerikaanse autoriteiten in het vizier hebben is Apple een van de meest prominente. De aandacht bij het computerconcern spitste zich tot dusver toe op topman Steve Jobs. Zijn optieregeling is overigens teruggedraaid.

Winst

Apple is vooral bekend van de Macintosh computer en zijn kaskraker iPod. De afgelopen vier jaar kon het concern ruim 3 miljard dollar winst in de boeken bijschrijven. Vorige maand maakte Apple melding van een kwartaalwinst van 472 miljoen dollar op een omzet van 4,4 miljard.

Donderdag maakte Apple nog bekend contracten te hebben afgesloten met een aantal grote autofabrikanten, waaronder Ford en General Motors. Zij zullen ervoor zorgen dat muziekinstallaties in hun nieuwe automodellen eenvoudig kunnen worden gekoppeld aan de iPod.

Deze bekendmaking leverde Apple een koerswinst op van meer dan 2 procent op 69,59 dollar. Het nieuws over de mogelijke herziening van de boeken kwam echter hard aan. Nabeurs daalde het aandeel 6,6 procent.