FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente met een kwart procent verhoogd. Het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente, komt daardoor op 3 procent. Dit is het tarief dat centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken.

De renteverhoging komt niet onverwacht. ECB-president Jean-Claude Trichet gaf onlangs een schot voor de boeg toen hij zei extra waakzaam te zijn op de oplopende inflatie in de eurozone. De ECB richt zich op een inflatie van bijna 2 procent. In juli kwam het percentage voor de derde maand op rij op 2,5.

Het is voor de vierde keer in een jaar dat de Europese rente omhoog is gegaan. Eind december werd het belangrijkste tarief opgeschroefd naar 2,25 procent. In maart en juni volgden nieuwe renteverhogingen. Trichet geeft later op de dag een toelichting op het rentebesluit.

Onzekerheden

De renteverhoging komt op een lastig moment. Aan de ene kant is de inflatie aan de hoge kant, tegelijkertijd bestaan er onzekerheden over het verdere herstel van de economische groei.

Juist deze week zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groei van de eurozone "fragiel" blijft, waarbij het gebied afhankelijk is van de ontwikkelingen in de wereldeconomie.

Groei

Het IMF voorziet voor dit jaar een economische groei van de eurozone van 2,1 procent. Voor volgend jaar gaat het fonds uit van een iets lager percentage van 1,8. De wereldeconomie zal zowel dit jaar als volgend jaar een groei laten zien van 5 procent, zo verwacht het IMF.