HONGKONG - Hong Kong heeft een onmiddellijk importverbod afgekondigd op Nederlands pluimvee in verband met de vogelgriep in Nederland. Dat maakte een woordvoerder van de regering donderdag bekend.

Hong Kong importeerde vorig jaar 7000 ton bevroren pluimvee uit Nederland. De autoriteiten in de vroegere stadsstaat hebben laten weten dat ze contact zullen zoeken met Nederland om meer duidelijkheid te krijgen.

Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw liet donderdagmiddag weten dat die uitleg snel volgt. De landbouwattaché zal de Chinese autoriteiten laten weten dat de maatregelen veel te voorbarig zijn, aangezien de situatie in Voorthuizen vooralsnog "absoluut geen gevaar oplevert" voor de kwaliteit van het vlees en het welzijn van dieren en mensen.

LTO Nederland is blij met de actie van het ministerie van Landbouw. "Er is niets mis met het Nederlandse pluimvee. Maar sommige landen nemen snel dit soort maatregelen.

Hong Kong is vaak de eerste als er ergens iets speelt met dierziektes. De afgelopen jaren hebben ze de grens al vaker in een vroeg stadium dichtgegooid voor dierproducten uit het buitenland."