SCHIPHOL - Het voedingsmiddelenbedrijf Numico heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 65 miljoen euro, een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van babyvoeding in Europa liep goed en de schade aan fabrieken in Indonesië als gevolg van een aardbeving viel achteraf mee. Dat heeft Numico donderdag bekendgemaakt.

De omzet groeide met ruim 31 procent naar 644 miljoen euro.

Vooral het begin dit jaar overgenomen Aziatische bedrijf Dumex, voor 1,2 miljard euro ingelijfd, droeg bij aan de toename van de omzet. Dit bedrijf verkoopt babyvoedingsproducten op de Aziatische markt.

Integratie

De integratie van Dumex in de Numico-organisatie is inmiddels voltooid. Van de totale integratiekosten van 35 miljoen euro is 23 miljoen in het afgelopen kwartaal in de boeken opgenomen. Numico verwacht dat de kostenvoordelen vanaf volgend jaar zullen oplopen naar 10 miljoen euro op jaarbasis.

Het concern, gevestigd op Schiphol, handhaafde donderdag de verwachtingen voor 2006. Het concern rekent op een omzetgroei van 12 tot 13 procent en een brutowinstmarge (ebita) van 18,75 procent. De resultaten in het afgelopen kwartaal overtroffen deels de verwachtingen van analisten. De omzet echter viel wat tegen.

Indonesië

Het herstel aan de twee fabrieken in Indonesië, die eind mei schade opliepen door een aardbeving, blijkt sneller te verlopen dan eerder verwacht. Numico verwacht dat de kosten beperkt blijven tot minder dan 10 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro als eenmalige last in het tweede kwartaal is opgenomen. Eerder ging Numico uit van een kostenpost van 15 tot 20 miljoen euro.

Numico maakt naast babyvoeding ook zogeheten klinische voeding, zoals sondevoeding voor ziekenhuispatiënten. Het onderzoek naar speciale voeding voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer is inmiddels in een volgende fase beland. Als alles goed verloopt, zal Numico deze ziektespecifieke voeding in de loop van 2008 op de markt brengen.