ARNHEM - Nutsbedrijf Essent heeft donderdag bevestigd dat het zijn kabeldivisie verkoopt aan de Britse investeerders Cinven en Warburg Pincus. De twee investeringsmaatschappijen betalen 2,6 miljard euro voor Essent Kabelcom. De Britten zullen de aankoop combineren met Casema en Multikabel, waarvan zij ook eigenaar zijn.

De nieuwe combinatie wordt het grootste kabelbedrijf van Nederland met 3,3 miljoen klanten. Essent Kabelcom is in omvang de tweede kabelmaatschappij in het land met 1,8 miljoen aansluitingen.

De nieuwe eigenaren Cinven en Warburg Pincus hebben vorige maand Casema gekocht voor 2,1 miljard euro. Casema is de nummer drie op de Nederlandse markt.

Etalage

Essent heeft zijn kabeldivisie twee maanden geleden officieel in de etalage gezet, omdat het nutsconcern zich volledig wil toeleggen op de energiesector. De details van de overname van Kabelcom waren woensdag al uitgelekt.

Het nutsbedrijf heeft de voorkeur gegeven aan het bod van de Britse investeringsmaatschappijen, omdat zij een goede prijs willen betalen en het onderdeel Kabelcom bij de nieuwe eigenaren voldoende schaalgrootte krijgt.

Nieuwe banen

De Britten zijn tegemoet gekomen aan de eisen die Essent heeft gesteld voor het behoud van de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden bij de kabeldochter. Vakbond CNV vindt om die reden dat het nutsbedrijf goede kopers heeft uitgezocht. De vakbond verwacht dat de combinatie met Casema en Multikabel in de toekomst honderden nieuwe banen oplevert.

Essent meldde het principeakkoord over de verkoop van Kabelcom donderdag tegelijk met de presentatie van de halfjaarcijfers. Daaruit blijkt dat de kabeldivisie in de eerste zes maanden van 2006 een resultaat na belasting heeft geboekt van 12,2 miljoen euro.

Omzet

De nettowinst die Essent met al zijn andere activiteiten heeft behaald, is uitgekomen op 402 miljoen euro. Dat is bijna een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet is met 18 procent toegenomen tot 3,56 miljard euro.

De winststijging is onder meer te danken aan de hogere olieprijzen, die ook de prijs van gas en elektriciteit stuwen. Daarnaast hebben de klanten van Essent meer energie verbruikt en is het bedrijf efficiënter gaan werken.