RODEN - Werknemers van sanitairfabrikant Villeroy & Boch in Roden gaan onbetaald twee uur in de week extra werken in ruil voor de belofte dat de komende vijf jaar niet meer productie naar het buitenland verdwijnt. Nog dit jaar wordt een deel van de productie naar Tsjechië overgeplaatst. Dit gaat ten koste van vijftig van de 250 arbeidsplaatsen.

Roelof Smilda, directeur van Villeroy & Boch in Nederland, zei woensdag dat ingrijpen in de organisatie nodig is gezien de hoge loonkosten in ons land. Maar volgens Smilda is het ook in het belang van de onderneming dat de achterblijvende werknemers zekerheid krijgen voor de toekomst, zodat ze vertrouwen houden in de organisatie. Vakbond CNV Bedrijvenbond is vooral tevreden over de lange duur van de baangarantie.

Het personeel gaat 38 uur per week werken terwijl ze voor 36 uur krijgen uitbetaald. Als de werkgever zich niet aan de afspraken houdt, krijgen de medewerkers de extra uren alsnog als overuren vergoed. Volgens Smilda geldt dit niet als de onderneming door economische ontwikkelingen van buitenaf in de problemen raakt.