AMSTERDAM - Wolters Kluwer heeft in het eerste halfjaar geprofiteerd van de wereldwijde fusie- en overnamekoorts. Het uitgeversconcern zag een sterke vraag naar zijn softwareproducten om het juridische papierwerk rondom bedrijfstransacties af te handelen. De regelzucht in de Verenigde Staten speelde de uitgever ook in de kaart, zo bleek woensdag uit de kwartaalcijfers.

De informatiehonger was het grootst bij fiscalisten, accountants en juristen in Noord-Amerika. Vooral softwareproducten waarmee bedrijven tijdrovend papierwerk kunnen besparen, vonden gretig aftrek. Wolters Kluwer heeft bijvoorbeeld programma's waarmee bedrijven eenvoudig jaarverslagen en prospectussen kunnen deponeren bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Ook maakt de uitgever software waarmee bedrijven hun documenten beter kunnen beheren. Het toezicht daarop is toegenomen sinds de boekhoudschandalen, zoals die bij het teloor gegane energieconcern Enron.

De nettowinst van Wolters Kluwer is gestegen van 109 miljoen naar 131 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De totale omzet ging met 12 procent omhoog tot 1,77 miljard euro.

Schoolboeken

Wolters Kluwer ligt goed op koers om zijn doelstelling voor 2006 en de jaren daarna te halen, zei bestuursvoorzitter Nancy McKinstry woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern, in Nederland onder meer bekend van de schoolboeken van Wolters-Noordhoff, mikt voor dit jaar op een autonome omzetstijging van 2 à 3 procent. Vanaf 2007 moeten de inkomsten elk jaar met 4 procent omhoog.

In het herstelplan dat McKinstry tweeënhalf jaar geleden aankondigde, verhief zij het opvoeren van de omzet op eigen kracht tot hoogste prioriteit. De groei bij Wolters Kluwer blijft al jaren achter bij die van concurrenten, deels doordat het bedrijf relatief laat de stap van gedrukte media naar elektronische uitgaven maakte.

Inhaalslag

Sinds McKinstry eind september 2003 aantrad, is de uitgever aan een inhaalslag bezig. In het afgelopen halfjaar zagen vooral de divisies Corporate & Financial Services en Tax, Accounting & Legal een sterke vraag naar softwareproducten. Inmiddels komt 40 procent van de totale omzet uit internet en cd-roms.

Ook in het afgelopen jaar investeerde Wolters Kluwer fors in productontwikkeling. Dat had zijn weerslag op de winstmarge. Die kwam lager uit dan analisten hadden ingeschat. De grootste pijn zat echter bij de divisie Health. De winst bij deze divisie halveerde bijna, onder meer door hogere investeringen en gestegen royalties.

Buidel

Wolters Kluwer moet steeds dieper in de buidel tasten voor medische handboeken en artikelen doordat de strijd om content is verhevigd. De omzet viel ook tegen. Exclusief overnames kromp die met 1 procent. Beleggers op de effectenbeurs van Amsterdam reageerden teleurgesteld op de resultaten. De aandelenkoers van Wolters Kluwer verloor woensdag in de middaghandel bijna 6 procent.

De prestaties van de andere divisies voldeden wel aan de verwachtingen. Zorgenkindje Legal, Tax & Regulatory Europe, verreweg de grootste divisie, verraste zelfs positief met een omzettoename van 1,9 procent. Hier werd op een minieme groei gerekend.