AMSTERDAM - De Havens Amsterdam hebben het afgelopen halfjaar maar liefst 18 procent meer goederen overgeslagen dan in dezelfde periode in 2005. Daarmee waren ze de snelst groeiende van alle havens in Noordwest-Europa. Dat liet het havenbedrijf woensdag weten.

In totaal werd ruim 43 miljoen ton goederen overgeslagen, dat is 6,5 miljoen ton meer dan in de eerste zes maanden van het jaar ervoor. De flinke groei komt vooral door een toename van olieproducten, kolen en containers. Onder de Havens Amsterdam vallen behalve de hoofdstad ook Beverwijk, Velsen/IJmuiden en Zaanstad.

Groei

"Havens Amsterdam is de grootste groeier van de havens in Noordwest-Europa in de range van Le Havre-Hamburg. Deze groei is niet alleen te signaleren op traditionele markten van olieproducten, kolen, zand en grind maar ook in de containeroverslag", aldus Hans Gerson, directeur van Havens Amsterdam. Die laatste sector groeide het hardst door de komst van drie intercontinentale lijndiensten van en naar China, Japan en Zuid-Amerika.

De Amsterdamse haven heeft het afgelopen jaar ook bijzonder goed gepresteerd. De totale overslag steeg alleen in de hoofdstad met 20 procent tot meer dan 31 miljoen ton goederen. Volgens de directeur hebben nieuwe en bestaande klanten de sterke positie van Amsterdam in de groeiende economie goed ingeschat. Bedrijven als Oiltanking en Europoint hebben hun opslagcapaciteit uitgebreid. Ook Koninklijke Vopak NV doet nu zaken in de hoofdstad.

Schepen

Het aantal zeeschepen nam bovendien het afgelopen halfjaar toe met 15 procent, wat neerkomt op bijna 3000 schepen. Als Amsterdam hierin verder wil groeien, moet er nog voor 2008 een besluit komen over een tweede sluis bij IJmuiden, bepleit het havenbedrijf.