AMSTERDAM - Automatiseerder Getronics gaat wereldwijd meer dan duizend voltijdsbanen schrappen. Dit heeft het concern uit Amsterdam woensdag aangekondigd bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers, die zwaar tegenvielen.

Getronics hoopt dat de reorganisatie de kosten met minstens 30 miljoen euro per jaar verlaagt. De banen verdwijnen bij het onderdeel managed services, waarbij Getronics het werkplekbeheer, netwerkbeveiliging en softwareontwikkeling overneemt van bedrijven.

Ondernemingen besteden dit uit kostenoverwegingen vaak uit. De winstmarges zijn hier relatief laag. Getronics wil juist meer waarde toevoegen aan zijn dienstverlening.

Nederland

In Nederland, waar Getronics ruim 10.000 werknemers heeft, verdwijnen volgens bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar nauwelijks banen. Hier zijn al arbeidsplaatsen geschrapt door de integratie met branchegenoot PinkRoccade, die vorig jaar is overgenomen.

Getronics zal in totaal vierhonderd voltijdsbanen schrappen in Noord-Amerika, waar de automatiseerder twee belangrijke contracten verloor. Deze reorganisatie, die al is ingezet, moet begin 2007 zijn afgerond. De overige banen komen de komende zes tot twaalf maanden in Europa en de rest van de wereld te vervallen. Bij Getronics werken wereldwijd ongeveer 25.000 mensen.

India

Topman Wagenaar wilde zich niet vastleggen op de totale omvang van het aantal te schrappen banen. "Dat hangt ook af van wat klanten accepteren." Een deel van het werk verdwijnt naar India, waar Getronics net als de concurrentie druk bezig is met het opbouwen van activiteiten om goedkope it-dienstverlening te kunnen aanbieden.

Getronics leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 41 miljoen euro. Dit is te wijten aan een boekverlies van 57 miljoen euro op de verkoop van de Italiaanse activiteiten, die eerder dit jaar is aangekondigd. Bij de Italiaanse dochter kwamen onverwacht verliezen naar boven, die door het plaatselijke management waren verhuld.

Contracten

Het bedrijfsresultaat kelderde van 45 miljoen in het eerste halfjaar van 2005 naar 15 miljoen euro, ver onder de verwachtingen van analisten. Getronics kampt met druk op de winstmarges, mede doordat grote contracten zijn binnengesleept die nu nog vooral tot hogere kosten leiden.

Daarnaast heeft het bedrijf voor ict-projecten voor bedrijven, de zogenoemde professional services, tijdelijk personeel en onderaannemers moeten inhuren omdat er geen eigen personeel voorhanden was.

PinkRoccade

De omzet steeg wel, met 11 procent tot 1,34 miljard euro. Deze toename is echter voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de overname van PinkRoccade. In Nederland, de belangrijkste markt van Getronics, kon de omzet daardoor een sprong van 23 procent maken naar 581 miljoen euro.

Vorig jaar werd in de eerste zes maanden al een nettoverlies van 14 miljoen euro geboekt, vooral door kosten voor de inlijving van PinkRoccade. Later in het jaar kwamen de problemen in Italië aan het licht, waardoor de gehele jaarwinst uiteindelijk in rook opging.