MOSKOU - Voor het Russische olieconcern Yukos is het doek gevallen. Een rechtbank in Moskou heeft de oliemaatschappij dinsdag failliet verklaard. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de liquidatie van Yukos, dat ooit het grootste bedrijf van Rusland was.

Het besluit van de rechtbank komt niet als een verrassing. Een groep schuldeisers van het aangeslagen concern stemde eind vorige maand voor een faillissement van de onderneming, die sinds drie jaar door de Russische overheid op de hielen wordt gezeten.

Schuldeisers

Yukos staat bij de Russische overheid en andere schuldeisers voor ruim 18 miljard dollar in het krijt. De waarde van de onderneming zelf wordt geschat op 17,7 miljard. De bezittingen van het concern zullen nu worden verkocht, zo maakte de bewindvoerder van Yukos na de uitspraak van de rechtbank bekend. De advocaten van het concern zullen het rechtbankbesluit aanvechten in hoger beroep.

In 2003 begonnen de problemen voor Yukos, met de arrestatie van zijn toenmalige topman Michail Chodorkovski. Het bedrijf werd door de overheid gedwongen tot een veiling, waarbij het belangrijkste productie-onderdeel van Yukos in handen kwam van staatsolieconcern Rosneft.

Fraude

Chodorkovski zit momenteel in Siberië een celstraf uit van acht jaar wegens onder meer belastingontduiking en fraude. Critici konden de arrestatie en berechting van de oud-Yukos-topman niet los zien van diens politieke ambities. Het Kremlin zou hem de mond hebben willen snoeren en tevens een signaal willen afgeven dat liberalisering in Rusland zich alleen langs strak geregisseerde lijnen kan voltrekken.

Vorige maand besloot de Amerikaanse bestuursvoorzitter van Yukos, Steven Theede, zijn ontslag in te dienen. Hij zei toen al geen toekomst meer te zien voor het concern. De bijeenkomst waarbij de schuldeisers van Yukos aanstuurden op een faillissement noemde hij een schertsvertoning.

Waarde

De verdreven leiders van Yukos vinden de waarde die aan de onderneming wordt toegekend veel te laag. Volgens hen is de onderneming ongeveer 30 miljard dollar waard, zeker nu de olieprijzen zo hoog zijn. Dagelijks pompt Yukos een half miljoen vaten naar boven.