NEW YORK - De Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal moet mogelijk dieper in de buidel tasten voor de overname van de Europese branchegenoot Arcelor. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde dinsdag dat het overnamebedrag 5 miljard dollar hoger zou kunnen uitvallen.

Volgens de krant zijn aandeelhouders van een divisie van Arcelor in Brazilië zich gaan roeren. Zij zijn van mening dat Mittal een apart bod moet uitbrengen op Arcelor Brasil, een van de meest winstgevende onderdelen van het concern. De aandeelhouders, die een minderheidsbelang vertegenwoordigen in de Braziliaanse tak, zeggen zich te baseren zich op de statuten van de onderneming.

Over het samengaan van Arcelor en Mittal werd eind juni overeenstemming bereikt, na maandenlang getouwtrek. De twee bedrijven spraken toen af dat Mittal het Europese staalbedrijf overneemt voor 34,5 miljard dollar (26 miljard euro). Daarmee ontstaat in marktwaarde de grootste staalonderneming ter wereld.

Apart bod

Mittal zegt in een reactie dat het niet verplicht is een apart bod uit te brengen op Arcelor Brasil. Een woordvoerster wijst erop dat de fusie met Arcelor bij de vestigingen in Brazilië niet tot veranderingen in het management zal leiden. De betrokken aandeelhouders van Arcelor Brasil staan dan ook niet in hun recht, aldus de zegsvrouw.

De Braziliaanse beursautoriteiten onderzoeken nu wat de gevolgen van de fusie zullen zijn voor het management van Arcelor Brasil. Volgens The Wall Street Journal zullen zij binnen enkele dagen de resultaten van het onderzoek naar buiten brengen.