HILVERSUM - Drie presentatoren van de NOS verdienen meer dan het gemiddeld ministerssalaris van 158.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2005 van deze publieke omroep. Volgens adjunct-directeur Jan de Jong van de NOS horen bij een topploeg ook topsalarissen. "Bovendien steken deze bedragen nog schril af bij de concurrentie. En wij werken in een buitengewoon concurrentiegevoelige markt", aldus De Jong dinsdag.

Het best verdienende NOS-gezicht kreeg in 2005 in totaal 369.000 euro op zijn of haar rekening gestort. "Daarbij was echter ook een eenmalige pensioenbijdrage opgeteld", nuanceert de NOS-leidinggevende dat salaris. Een andere presentator verdiende vorig jaar 204.000 euro, terwijl een derde collega 202.000 euro kreeg bijgeschreven. De namen die bij de bedragen horen, maakt de omroep niet bekend, uit oogpunt van privacy.

De Jong vindt het niet raar dat in een bedrijf met ruim zevenhonderd medewerkers een aantal mensen boven de ministersnorm verdienen. "Het worden van minister beschouw ik als een roeping. De drie presentatoren waar we het nu over hebben, zijn verantwoordelijk voor honderden uren radio en/of televisie die er echt toe doen. Soms zijn het ook nog eens freelancers", aldus De Jong.