AMSTERDAM - Werknemers van de Belgische bank KBC, en hun familieleden en bekenden, hebben meegeprofiteerd van de handel in aandelen Endemol door C. Boonstra. Vlak nadat de oud-Philips-president een grote order van f 1 miljoen in aandelen van het mediaconcern had geplaatst via de bank, kochten de medewerkers zelf ook omvangrijke Endemol-pakketten in.

Dat heeft het Algemeen Dagblad zaterdag gemeld. Volgens de krant heeft KBC bevestigd dat er aangifte is gedaan van "de zeer omvangrijke voorkenniszaak" bij justitie in Brussel. Een woordvoerder van de Nederlandse beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bevestigt dat er contact is geweest met de Belgische zusterorganisatie Marktautoriteit.

De STE-woordvoerder zegt wegens geheimhoudingsplicht geen inhoudelijke mededelingen te doen. Maar dat er iets speelt is volgens hem wel duidelijk.

Het zogeheten meelopen met een order van een klant is voor bankmedewerkers verboden. KBC zou inmiddels al enkele medewerkers hebben ontslagen en intern maatregelen hebben genomen.