AMERSFOORT - Diervoederbedrijf Nutreco heeft in het eerste halfjaar veel meer nettowinst geboekt dankzij de verkoop van de zalmkweekactiviteiten. Hierdoor kwam de winst 379 miljoen hoger uit. Zonder deze post daalde de winst met 15,1 procent tot 27 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam 48,8 procent lager uit op 23,9 miljoen euro in vergelijking met vorig jaar.

De omzet klom met 4,7 procent tot 1,39 miljard euro. Het bedrijf zag de vlees- en fokkerijactiviteiten negatief beïnvloed door de "sentimenten" rond de vogelgriep. "Inmiddels zijn er maatregelen in uitvoering om onze activiteiten in West-Europa te versterken en de kosten verder te reduceren", zo liet bestuursvoorzitter Wout Dekker dinsdag in een verklaring weten.

Analisten

De omzet was lager dan verwacht, maar het bedrijfsresultaat was iets beter dan wat analisten hadden berekend. Dat de financiële resultaten minder goed waren, had te maken met de uitzonderlijke prestaties vorig jaar, toen het Spaanse kippenbedrijf buitengewoon goede prestaties behaalde.

Nutreco is actief in verschillende diervoedersegmenten. Het bedrijf produceert mengvoer, premix en speciaalvoer. Verder maakt de onderneming visvoer en bezit het pluimveefokkerijen.

Nutreco wil zijn aandeelhouders een superdividend uitkeren van 9 euro per aandeel. Dat heeft te maken met de opbrengst van de zalmkweekactiviteiten waarvan het geld op 28 maart 2006 is overgemaakt. Eind augustus houdt Nutreco een buitengewone aandeelhoudersvergadering om toestemming te vragen voor het superdividend.

Acquisities

Verder is de onderneming van plan om de komende tijd nog wat andere bedrijven over te nemen. "We denken aan een of twee grote acquisities of een aantal middelgrote of kleine overnames", aldus Dekker. "Een belangrijke voorwaarde voor overnames is dat deze bijdragen aan het creëren van aandeelhouderswaarde."

Nutreco voorziet in het tweede halfjaar een hogere winst dan in het eerste. Vooral bij visvoer gaat het goed. Het bedrijfsresultaat voor visvoer eindigt dit jaar hoger dan vorig jaar. Diervoer laat een beter bedrijfsresultaat zien en in de vlees- en fokkerijactiviteiten komt het bedrijfsresultaat lager uit.