BRUSSEL - De Belgische staat en het vroegere Sabena eisen bijna 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) van de ter ziele gegane Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair. Dat heeft de Belgische minister van Overheidsbedrijven, Rik Daems, vrijdag bekendgemaakt.

De staat en Sabena, de vroegere Belgische luchtvaartmaatschappij die eerder deze maand failliet ging, hebben de zaak aanhangig gemaakt bij een rechtbank in Brussel.

Sabena was gezamenlijk eigendom van Swissair en de Belgische staat. Volgens de Belgische minister hebben SAirGroup (de holding van Swissair) en de luchtvaartmaatschappij zelf een reeks fouten gemaakt.

'valse zekerheid'

De Zwitsers hebben tot op het laatste moment gedaan alsof zij zouden inschrijven op een verhoging van het kapitaal van Sabena. Deze 'valse zekerheid' heeft de Belgische staat en Sabena veel tijd doen verliezen. Bovendien leidde dat ertoe dat de Belgische luchtvaartmaatschappij lange tijd geen nieuwe partner probeerde te zoeken.

Daems heeft eerder dit jaar een claim tegen Swissair laten vallen, omdat op het laatste moment een akkoord mogelijk bleek over investeringen door de Zwitsers in de Belgische luchtvaartmaatschappij. Door het faillissement van Swissair kwam daarvan niets terecht.